Obrti i sezonske djelatnosti

Najčešća pitanja vezana za predaju zahtjeva za obrte i sezonske djelatnosti i aktiviranje prikaza zahtjeva predanih e-mailom.

Mogu ukoliko spadaju u prihvatljive djelatnosti i zadovoljavaju kriterije potpore. Informacije o kriterijima nalaze se u opisu pojedine mjere.

Uvjet je da su registrirali djelatnosti i izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do dana 30. rujna 2020. godine te da su u trenutku predaje zahtjeva u aktivnom statusu.

Ako ste zahtjev predali e-mailom, iz izbornika "Zahtjevi predani e-mailom" odaberite u kojem razdoblju ste predali zahtjev.Prikazat će se stranica za pronalaženje zahtjeva po OIB-u ili nazivu subjekta (za razdoblje ožujak-svibanj, za lipanj).
U prvom koraku, označite "Poslao sam poštom, fizički donio u pisarnicu ili poslao na e-mail @hzz.hr" i pritisnite gumb DALJENakon toga unosom OIB-a pronađite vaš predani zahtjev.Ili upišite prvih 3-4 slova naziva vašeg obrtaAko vam sustav potvrdi postojanje zahtjeva, ponuditi će vam opciju predaje dokaza o isplati plaća za aktualno razdoblje.Kliknite na gumb "Predaj dokaz"

Nakon predaje dokaza vaš zahtjev predan putem e-maila će biti vidljiv u aplikaciji Moji zahtjevi, a uz njega će biti prikaz predanog dokaza o isplati plaća.

Upute o predaji dokaza o isplati plaća pročitajte u temi Predaja dokaza o isplati plaća.

Slijedite upute u odgovoru na drugo pitanje "Predao sam zahtjev e-mailom ili poštom ali ga ne vidim u prikazu Moji zahtjevi."

Detaljne upute i smjernice za predaju dokaza o isplati plaća pročitajte u poglavlju Predaja dokaza o isplati plaća.

Ne.

Nakon što aktivirate prikaz zahtjeva predanog e-mailom, zahtjev će se pojaviti u popisu Moji zahtjevi u jahaču Ožujak-Svibanj ili u jahaču Lipanj

Ubuduće do zahtjeva dolazite tako da ga pronađete u popisu zahtjeva.
Jednom aktivirani zahtjev predan e-mailom postaje normalni zahtjev s kojim možete manipulirati i obavljati dodatne funkcije kao i s zahtjevima koji su iniicjalno predani putem web aplikacije. To znači da možete slati dopune/kokrecije klikom na gumb DOPUNA ZAHTJEVA ili kada je vrijeme - poslati Dokaz o isplati plaća klikom na gumb DOKAZ [Mjesec za koji predajete dokaz].

Da. Nakon što aktivirate prikaz zahtjeva i pošaljete dokaz o isplati plaća za odabrano razdoblje zahtjeva napravite sljedeće:

  • Na pregledu zahtjeva u aplikaciji Moji zahtjevi pored aktiviranog zahtjeva kliknite gumb DOPUNA ZAHTJEVA
  • U obrascu dopune zahtjeva u polje Razlog dopune opišite koje dokumente iz izvornog zahtjeva nadopunjujete  • U polje Dodatna dokumentacija pridodajte dokumente


Pošaljite dopunu zahtjeva klikom na gumb POŠALJI ZAHTJEV.

Za svaku mjeru u izborniku Pomoć i upiti nalaze se upute za predaju zahtjeva. Otvorite iz izbornika Pomoć i upiti temu za mjeri za koju predajete zahtjev i pročitajte članak "Kako se pripremiti za čim jednostavniju predaju zahtjeva".


Najčešći razlog neotpisivanja doprinosa je nedostajanje dokaza o isplati plaća/namjenskom utrošku dobivene potpore koji se predaju ISKLJUČIVO putem web alikacije na propisani način. Otpis se rradi automatskim povezivanje s Poreznom upravom podataka koje predate kao dokaz.

Ako ste zahtjev predali e-mailom a niste aktivirali njegov prikaz u apilikaciji Moji zahtjevi tada NISTE PREDALI tražene dokaze. Aktivirajte predani zahtjev po uputi "Predao sam zahtjev za potporu e-mailom ali ga ne vidim u prikazu Moji zahtjevi." i nakon toga predajte dokaze za sve mjesece u kojima ste koristili potporu.

Unosite OIB nositelja obrta, koji je na Izvadku iz obrtnog registra upisan pod brojem 1 u polju Vlasnik/ortaci."

Ne predajete dva zahtjeva - neispravno je predati drugi zahtjev na OIB suvlasnika.

Ako se vaš obrt/tvrtke ne pojavi kao izbor u izborniku "Naziv tvrtke/obrta" unesite ručno naziv, adresne podatke i OIB u obrazac.


U slučaju da imate obrt u suvlasništvu s drugom osobom, moguće da se obrt u našem registru vodi pod OIB-om suvlasnika. Unesite OIB drugog suvlasnika u polje "Upišite OIB ili nazvi tvrtke/obrta".

Obrazac za upite vezane uz obrte i sezonske djelatnosti

Tržište rada na dohvat ruke

Ne propusti priliku, prijavi se

Vaše osobne podatke štitimo sukladno Uvjetima korištenja i politikama privatnosti.