Najčešća pitanja vezana za potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID – 19)

Da, potrebno je dostaviti novi zahtjev putem online aplikacije za mjesec/mjesece za koji želite koristiti potoru. Za potporu Skraćivanje radnog vremena predani zahtjev u srpnju vrijedi od lipnja do prosinca 2020. Za potporu u mjesecu srpnju za mikropoduzetnike zahtjev treba predati do 31.7, dok za potporu za srpanj-kolovoz u djelatnostima unutar NKD razreda H, I, J, N i R zahtjev se treba predati do 31. srpnja ako tražite potporu za srpanj, odnosno do 31. kolovoza ako tražite potporu samo za kolovoz.

Mjera ožujak-svibanj više nije aktivna i ako ste korisnik te mjere zadnja potpora koja će se isplatiti je za mjesec svibanj i nećete automatski dobiti potporu za lipanj ili druge mjesece.

Ne postoji ograničenje, možet predati zahtjev za bilo koju novu mjeru neovisno ako vam je zahtjev za neku od prethodnih mjera odbijen.

Poslodavci koji imaju aktivne ugovore po mjeri Potpore za samozapošljavanje mogu koristiti mjeru za sebe i ostale zaposlene.

Otvorite Moje zahtjeve, iz jahača odaberite mjeru na koju želite aplicirati i pritisnite gumb "Predaj zahtjev".
Slijedite upute na ekranu.

Ako za odabranu mjeru više nije moguća predaja zahtjeva, gumb neće biti vidljiv i pisati će informacija do kada je bilo moguće predavati zahtjeve.

Pripremne radnje za uspješnu predaju zahtjeva:

 • Upoznajte se sa zahtjevom kojega će te popunjavati
 • Napišite unaprijed tekstove 'Razlog podnošenja zahtjeva' i 'Poduzete aktivnosti za očuvanje radnih mjesta' u dokument na računalu. Kada dođete na korak 2., s kopiraj-zalijepi prebacite napisani tekst u odgovarajuća polja u obrascu
 • Preuzmite s naše stranice Excel tablice popisa radnika za koje tražite potporu i ispunite ih
 • Preuzmite s naše stranice Izjavu o točnosti, ispunite i spremite u PDF format
 • Provjerite da li koristite noviju verziju internet preglednika
 • Provjerite da veličina svih dokumenata zajedno ne prelazi 20 Mb. (PDF i slikovne dokumente možete smanjiti povećanjem kompresije, uglavnom odabirom opcije kod spremanja koja se zove "Smallest file" ili "E-mail optimized")
 • Ako trebate predložak tablice prihoda i primitaka (za dokaz pada gospodarske aktivnosti), pročitajte niže odogovor na pitanje "Da li postoji predložak tablice prihoda..."

Korekcije i dopune možete napravite putem gumba "Dopuna zahtjeva".

U razlogu slanja dopune objasnite zašto šaljete dopunu, a u polje "Dokumentacija" učitajte nove dokumente.
Možete poslati više dopuna za jedan zahtjev.

Možete poslati još jedan dokaz o isplati plaća s točnim podacima.

U razlogu slanja dokaza objasnite zbog čega šaljete dopunu/korekciju.

Prema uvjetima korištenja mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom (COVID-19) propisano je:

 • poslodavcu se isplaćuje potpora u iznosu dp 2.000 kn ili do 4.000,00 kuna (ovisno o mjeri) po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu
 • Poslodavac se obvezuje radniku za kojeg je isplaćena Potpora, isplatiti plaću sukladno ugovoru o radu, pravilniku o radu, kolektivnom ugovoru ili posebnom propisu, u tekućem mjesecu za prethodni mjesec, a prema priznatom razdoblju isplate Potpore. Ukoliko je ugovorom o radu ili drugim radno pravnim propisima ugovorena minimalna plaća ili iznos manji od iznosa potpore, preporuka je da poslodavac isplati potporu u cijelosti.
 • Prilikom kontrole predmeta kod poslodavaca kod kojih se utvrde eventualne nepravilnosti (npr. isplaćen veći iznos potpore u odnosu na broj sati na koji je radnik prijavljen), zatražit će se povrat nepripadno isplaćenih sredstava.

Datum ovisi o mjeri koju koristite. Pronađite informaciju na koji dataum radnik mora biti zaposlen u opisu mjeru na koju aplicirate.

Poslodavci koji su izvršili prijavu u sustav osiguranika HZMO-a do 29.02.2020. mogu koristiti mjere.

Ukoliko više poslovnih subjekata imaju istog osnivača/vlasnika koji pojedinačno zapošljavaju manje od 10 radnika, a u ukupnom broju zaposlenih ima više od 10 radnika, na njih se ne primjenjuje izuzeće, odnosno za vlasnike, suvlasnike, osnivače, članove uprave, direktore, prokuriste ne odobrava se potpora.

Poslodavci koji nisu isplatili plaću prethodni mjesec ne mogu koristiti mjeru.

U opisu pojedine mjere objašnjeno za koje razdoblje se šalje usporedba ako poslodavac ne posluje godinu dana, ili predaje kvartalne PDV izvještaje

Poslodavac se obvezuje Zavodu dostaviti dokaze o isplaćenoj plaći za prethodni mjesec, najkasnije do 5. u tekućem mjesecu u kojem dospijeva isplata iznosa Potpore, izuzev za prvu isplatu potpore.

Dokaz o isplaćenoj plaći je popis radnika (ime, prezime i OIB) za koje ste isplatili plaću u ožujku i JOPPD broj obrasca na kojem ste prijavili u tom mjesecu radnike za koje ste tražili potporu. Ako niste obveznik predaje JOPPD obrasca predajete izjavu o namjenskom utrošku dobivenih sredstava. Više informacija o predaji dokaza o isplati plaća pročitajte ovdje

Dovoljno je dostaviti vlastoručno potpisanu izjavu obrtnika/ce da su sredstva potpore za očuvanje radnih mjesta utrošena sukladno namjeni potpore. Izjava je dostupna na stranici opisa pojedine mjere.

Uparivanje podataka s Poreznom upravom vrši se automatski. U slučajevima kada podaci o korisnicima potpore za očuvanje radnih mjesta nisu iz tehničkih razloga prošli uparivanje s Poreznom upravom, Porezna će uprava dostaviti nadležnom područnom uredu Zavoda upit za dostavu podataka o korisniku mjere te će podaci biti dostavljeni direktno nadležnoj Poreznoj upravi kako bi otpis doprinosa bio omogućen.

Može, ukoliko poslodavac ima potrebu i hoće zaposliti osobu na upražnjeno radno mjesto nakon 29. veljače 2020.

Smijete, no trošak zapošljavanja ide na teret poslodavca.

 • Najkasnije u roku od 8 dana obavijestiti Zavod ukoliko je došlo do otkaza ugovora o radu s pojedinim radnikom s točnim datumom i razlogom otkaza.
 • dostaviti dokaze o isplaćenoj plaći za prethodni mjesec, najkasnije do 5. u tekućem mjesecu u kojem dospijeva isplata iznosa Potpore, izuzev za prvu isplatu potpore

Poruke većinom stižu trenutno, ali primjećujemo da neki korisnici imaju zastoj u isporuci e-mail potvrda čak do 48 sati. Više

Ako u pregledu Moji zahtjevi vidite predani zahtjev - to znači da je zahtjev zaprimljen neovisno da li ste dobili e-mail potvrde.

Možete kliknuti na link "Pregled izvornog zahtjeva" te na kraju ekrana kliknite gumb zatražiti još jednom slanje e-maila potvrde.Da, i možete koristiti jedan korisnički račun.

Može.
Da bi napravili prebacivanje zahtjeva drugom korisniku morate nam dostaviti sljedeće podatke:

 • korisničko ime knjigovodstvenog servisa koji je predao zahtjev
 • OIB zahtjeva
 • korisničko ime na koje želite prebaciti predani zahtjev

Korisničko ime je e-mail adresa s kojom ste se registrirali.

Na uredno zaprimljenu dokumentaciju, HZZ se obvezuje izdati Rješenje (pozitivno ili negativno) u roku 10 dana.

Da, uz određene uvjete koji su detaljno opisani u opisu ove potpore.

Online zahtjevi se primaju od ponedjeljka, 23. ožujka u 00:01.

Kod prve vaše posjete na web stranicu Očuvanje radnih mjesta pojavit će se poruka kojom tražimo dozvolu za slanje tzv. push notifikacija u vaš internet preglednik na računalu (ako koristite preglednik koji ih podržava) ili na mobilni uređaj (svi podržavaju notifikacije).

Notifikacije primaju samo oni uređaji s kojih ste posjetili web stranicu Očuvanje radnih mjesta i dozvolili primanje notifikacija. Možete dozvoliti primanje na svim uređajima s kojih pristupate web stranici, ali naša preporuka je da to napravite i na mobilnom uređaju jer će te tako vidjeti notifikaciju čim je pošaljemo. Na računalu, notifikacije nisu vidljive kada je računalo neaktivno.


Ako ste odabrali "Ne želim" - nismo vam slali notifikacije niti vam je ponovno prikazivana ova poruka.

Kroz notifikacije šaljemo sljedeće korisne informacije:

 • informacije o novim mjerama
 • informacije o rokovima predaje dokaza
 • informacije o promjenama kriterija postojećih mjera

Ako niste odobrili primanje notifikacija kod prve posjete, slijedite ove upute za reaktiviranje primanja notifikacija:

Kliknite ovdje te u skočnom prozoru koji će se pojaviti kliknite na "Želim primati", zatim u internet pregledniku dozvolite (Allow) primanje notifikacija s web stranice mjere-orm.hzz.hr


Tržište rada na dohvat ruke

Ne propusti priliku, prijavi se

Vaše osobne podatke štitimo sukladno Uvjetima korištenja i politikama privatnosti.